Lotte Hvas, speciallæge i almen medicin og seniorforsker ved forskningsenheden for Almen Praksis på Københavns Universitet, har i en årrække beskæftiget sig med kvindekroppen, og talt med kvinder i overgangsalderen. Hun fortæller, at kvinder i overgangsalderen generelt set har svært ved at ved at få fat i viden om emnet, som er neutral.
”Der er en sult efter viden om overgangsalderen. Den information, som mange kvinder sidder inde med er, at livet nok går i stå, når man når overgangsalderen. Man er skræmt af det, og tænker, at det er noget forfærdeligt, der venter mig. Og det er ærgerligt,” siger hun.
Kvinder fejltolker situationen
Overgangsalderen begynder, når æggestokkene holder op med at modne æg, og mængden af kønshormonerne østrogen og progesteron daler. De nedsatte mængder af hormoner kan i større eller mindre grad give gener såsom hedeture, blødningsforstyrrelser og sarte slimhinder i skede og urinveje.
Lotte Hvas fortæller, at hedeture nok er en af de allermest velkendte gener, som kvinder forbinder med overgangsalderen. Falder snakken derimod på, hvad der sker med slimhinderne i overgangsalderen, så mangler kvinderne nyttig viden, og er ikke klar over, at problemet kan afhjælpes.
”Jeg er ofte stødt på kvinder, som fejlagtigt tror, at de taber sexlysten under overgangsalderen, fordi slimhinderne bliver mere skrøbelige og tørre. Mange oplever ændringer i sexlysten og kobler automatisk tørre slimhinder sammen med manglende sexlyst. Men det passer ikke nødvendigvis Det handler snarere om en biologisk forandring”.
Ifølge Lotte Hvas består en stor del af oplysningsarbejdet i at fortælle kvinderne om, at de rent faktisk kan gøre noget ved tørre slimhinder, så det ikke behøver at blive et problem og gøre ondt ved samleje. Hun nævner, at der blandt andet findes præparater med og uden hormoner, vandbaserede- eller silikonebaserede glidecremer, som kan afhjælpe generne.
Lyt til din krop
Overgangsalderen er en tid præget af forandring, som opleves forskelligt fra kvinde til kvinde afhængig af de konkrete symptomer og kvindens liv i øvrigt. Cirka en tredjedel af kvinderne mærker næsten ingenting, en tredjedel har en del symptomer, som er til at leve med, mens cirka en tredjedel har så mange symptomer, at det kan gå ud over livskvaliteten. Når overgangsalderen opleves så forskelligt, kan det være svært at rådgive om. Lotte Hvas mener derfor, at det er vigtigt, at kvinderne lytter til deres krop og stoler på deres krop.
”Det er en periode, hvor det hele kan gynge lidt. Man mister noget kontrol over kroppen. Og det hele kan føles meget usikkert i en verden, hvor vi skal have kontrol og have tjek på det hele. Men vi skal huske at overgangsalderen er en overgang, og ikke en undergang. Og er livskvaliteten svært påvirket, skal man søge hjælp. Man skal ikke sygeliggøre overgangsalderen, men heller ikke bagatellisere den”.
Lotte Hvas har skrevet bogen ”Overgangsalderen – bedre end sit rygte”. Femilog trækker lod om bogen blandt gruppens følgere.
Af redaktion. Foto: Sussie Jensen